Rakkaudesta ruokaan ja pohjoismaisiin makuihin!

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Elokuun Ruokahaaste & Muscovadojäätelö (yritys savustaa jäätelöä)

 
 

Hip hei pitkästä aikaa taas tänne päivittelemään herkkuja. Tai no pitkästä ja pitkästä... eihän tässä ole kuin viikko oltu kirjoittamatta. Sinäkin aikana on kuitenkin tapahtanut kaikenlaista kuten uhkarohkea yritys savustaa jäätelöä, tupakoinnin lopettaminen ja ruokahaasteen voitto jota heinäkuussa emännöi Andalusian Auringossa blogi

Ruokahaasteen voiton myötä siis vastuu elokuun ruokahaasteesta tuli minun kontolleni. Ja mikä onkaan elokuun teema? Sen sijaan että olisi vain yksi raaka-aine, se on piirakka! Eli nyt haetaan parasta piirakkaohjetta ihan syksyn marjoja,sieniä ja tulevia rapujuhlia silmällä pitäen. Joten nyt kokkaileen jokin makea tai suolainen piirakka ja mukaan haasteeseen!

Eli haasteeseen voi osallistua 4.8- 22.8.2013 välisenä aikana. Myös haastepostauksen tulee olla julkaistu tuona aikana. Haastepostauksen osoite (URL) ilmoitetaan kommenttina tähän kirjoitukseen.

Haasteeseen osallistuessaan bloggaaja antaa luvan linkin takaa mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön ja niiden koon muuttamiseen haasteruokien yhteenvedossa. Haasteeseen määräajassa ilmoitettujen ohjeiden yhteenveto julkaistaan 23.8.2013 jolloin myös äänestys alkaa.
Äänestys päättyy 30.8.2013 ja voittaja julkaistaan 31.8.2013

Elokuun ruokahaasteen voittaja järjestään syyskuun ruokahaasteen. Voittajan tulee julkaista uusi haastee blogissaan viimeistään 5.9.2013 mennessä. Mikäli näin ei käy, siirtyy vastuu toiseksi tulleelle,sen jälkeen kolmanneksi tulleelle jne.

Jos aiemmat ruokahaasteiden teemat ja voittajat kiinnostaa, niin ne kannattaa tsekata täältä.

Ja sitten siihen ideaan savustaa jäätelöä. Kaverini joka myös työskentelee kokkina oli hankkinut savustuskirjan ja uteliaisuuttani kysäsin jos kirjasta löytyisi jälkiruokia. Niitä ei kuitenkaan tainnut löytyä, joten oli siis kehitettävä sellainen itse. Koska valmista jäätelöä olisi aivan turha lähteä savustamaan ja pönttöönhän tuo sulaisi heti, niin kävin kerman kimppuun. Jospa kermaa savustamalla saisi savua myös jäätelöön? Savustin kermaa pöntössä vain muutman minuutin jonka jälkeen siirsin pöntön lämmöltä pois ja annoin sen kermakattilan muhia pöntössä vielä kymmenisen minuuttia savuissa. Makua tarttuikin mukavasti kermaan. Jäätelön valmistin muuten normaalisti ilman konetta. Tosin käytin tässä glukoosisiirappia oikean koostumuksen aikaansaamiseksi. Mauksi valikoin muscovadosokerin. Kyllä, muscovado oli aivan erinomainen maku, nam! Jos et ole kokeillut, niin suosittelen lämmöllä kokeilemaan. Tosin tuntui että se peitti savun makua turhankin paljon, mutta se ei haitannut sillä se oli niin pirullisen hyvää! Tosin voiko olla, että myös pakastaminen olisi tappanut tuota savun makua jonkin verran? Ensi kerralla aion kokeilla "jäätelön savustamista" hieman erilailla ja kokeilla sitä savustamalla ensin suklaata ja lisäämällä sitä massaan. Myös lepän voisi vaihtaa omenapuuhun. Mielessä kun on myös toinen villi idea: Savustettu omenajäätelö! Jossa omenat ja kerma savustettaisiin erikseen omenapuun lastuilla? Katsotaan mitä syksy tuo tullessaan.



 
Muscovadojäätelö
(Ohje on muistaakseni Dan Sukkerin sivuilta)
 
 
4 keltuaista
1dl Muscovadosokeria
 
Vatkaa keltuaiset ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
 
2,5dl kermaa
1,5dl maitoa
1dl Glukoosisiirappia
 
 
Kiehauta kerma ja maito,lisää siirappi. Kaada sekaan keltuais-sokeriseos ja sekoita. Nosta liedeltä ja sekoita vielä hetki. Anna jäähtyä. Kaada massa pakastekulhoon nosta peitettynä pakkaseen 5-6 tunniksi. Sekoita massaa pari-kolme kertaa pakastamisen aikana, niin saat kuohkeaa jädeä! Nauti.
 
 
 
 




38 kommenttia:

  1. Onnittelut ruokahaasteen voitosta :) Taisi olla toinen kerta, jos oikein muistan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos,kiitos :) kyllähän tää oli jo toinen kerta. ikuisella kakkosella on onni ollu myötäinen!

      Poista
  2. Mukavaa että täällä on mukana tuollaisia kokeilevia "pellepelottomia" :)
    Jäätelöönhän saa makua helposti uuttamalla makua maitoon (tai kermaan). Vaikka tekisi pyttipannun makuisen jätskin, kun ensin liottaa oikeita makuja maidossa sopivan pitkän ajan. Sitähän on kokeiltu "molekyyligastronomiaa" -blogissa. Onnistuisikohan omatekoinen savuaromi jäätelöön, jos sen uuttaisi maitoon/kermaan jostain muusta, vaikka savustetusta sokerista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavaksi pitöäkin kokeilla jotain muuta kerman lisäksi/sijasta. Savustettu suklaa,omena ja miksei myös sokeri jota ehdotit? Mielessä on käynyt myös popcornien savustaminen. Tosin en tiedä riittääkö lämpötila siihen,muta kokeilemallahan tuo selviää :)

      Poista
  3. Ollaanpas täällä trendikkäitä - just luin lehdestä, että savustaminen on SE juttu tänä vuonna ja siinäkin mietittiin jäätelön savustamista :-) Mielenkiintoinen ohje !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minna,pitkästä aikaa :) täällä ollaan nyt hunajaisen trendikkäänä!

      Mistä lehdestä luit? Oliko mitään vinkkejä?

      Poista
  4. mieluummin kakkonen kuin Kekkonen :-) no kai tässä ihan pullantuoksuiseksi äidiksi täytyy heittäytyä ja alkaa piirakkaa leipomaan...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun on pakko. Tiedän,että saat aikaan kunnon herkun :)

      Poista
  5. Hauska idea savustaa jätskiä ja hieno kuva teikäläiseltä! Tuota lukiessa munkin tuli ne omput mieleen varmaan toimisi tosi hyvin. Luulen, että kylmä tappaa makuja, joten savunmakua voisi olla jonkin verran, että saa sen maistumaan. Tosin - liika tunkkaisuus on liikaa. Tässähän alkaa itsekin miettiä jätskiä ihan toisella tapaa - harmi että se loma meni jo! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos!

      Joo,hieman jäi vielä vaisuksi tuo savun maku peittoon. Muscovadokin antaa kuitenkin tosi paljon makua + pakkasen kylmyys. Mutta päänavaus on tehty, nyt vaan uutta yritystä.

      Kyllä tästä vielä saadaan kunnon herkku aikaan :)

      Poista
  6. Savustettu jäätelö kuulostaa kyllä sen verran erilaiselta että tekisi mieli maistaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kyllähän tuossa aika omalaatuinen makumaailma oli,mutta vielä hieman hiomista niin saan paremman aikaan :)

      Poista
  7. Täytyy yrittää ehtiä osallistua ja onnittelut vielä voitosta!

    VastaaPoista
  8. Piirakkahaasteen otin vastaan ja tässäpä suolaista iltapalaa, olkaa hyvä!
    http://energiaakokkaamalla.blogspot.fi/2013/08/ratatouille-kasvispiirakka-suuri.html

    VastaaPoista
  9. Mökkiruokakin osallistuu: http://mokkiruokaa.blogspot.fi/2013/08/mustikka-talkkunapiirakka-ruispohjalla.html

    VastaaPoista
  10. Osallistun tällä:

    http://sokerivaltakunta.blogspot.fi/2013/08/kanttarellipiiras.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa Sanja,mä odottelinkin jo sun osallistumista :D onnea kisaan!

      Poista
  11. Kompastelua yrittää ensimmäistä kertaa: http://kompastelua.blogspot.fi/2013/08/pellillinen-ruhtinatarta.html, ruhtinattaren lakka-valkosuklaapiirakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäistä kertaa ja heti kunnon herkulla :D onnea!

      Poista
  12. Ensimmäistä kertaa mekin mukana: http://kotihippijaleipuri.blogspot.fi/2013/08/mustikka-sitruuna-mascarponepiirakka.html#.UhEAlRaYpE4

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva että lähdit mukaan. Olipa herkullinen piirakka. Onnea kisaan :)

      Poista
  13. Ensimmäisen kerran osallistun minäkin ja jo toisella reseptillä.. En tiedä onko se edes sallittua, mutta en malttanut olla laittamatta tätäkin tänne :) Karsi toinen, jos on tarpeen!
    https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=8851969342500150004#editor/target=post;postID=1327373128689118908

    VastaaPoista
  14. Skorpionin keittiössä ensi kertaa mukana: http://skorpioninkeittiossa.blogspot.fi/2013/08/punaherukka-valkosuklaapiirakka.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, punaherukka ja valkosuklaa kuulostaa hyvältä parilta :)

      Poista
    2. Just söin jälkkäriks vikan palan piirakkaa :) Hyvää oli!

      Poista
  15. Minä niin haluan että nyt saisin tämän tänne! Lemon Posse piirakka! Joo! http://www.habanerokitchen.com/2013/08/sateenkaaren-alla-ja-lemon-posse.html

    VastaaPoista
  16. Tämähän uutta ja mielenkiintoista.Miten tämä ruokahaaste toimii ja mitä siittä seuraa? Missä voi äänestää ja kuka äänestää ja ja ja :) Noh, koekeittiö ottaa haasteen vastaan jokatappauksessa. Osallistun viimeisimmällä kotikokeilupiirakallani joten tässä Teille kaikille jaettavaksi ja kokkeiltavaksi mehukas ruokapiirakka. Potut kylykeen ja leipää päälle jos tarvetta on useamman ruokamiehen kupu ähkyttää. Lisukkeet eivät olennaisesti paranna piirakan makua mutta se nyt vahingossa on upotettuna ´illalliseen´ . Toivottavasti kirijoituskieleni ei ole este :)
    http://ruokaakotonajakylilla.blogspot.fi/2013/08/chileista-leipaa-ja-jauhelihapiirakkaa.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa skabaan. Tänään alkaa äänestys ja lukijat hoitaa sen :) Kaikki saa äänestää siis. Kirjoituskieli ei ole este, päinvastoin! Onnea kisaan.

      Poista
  17. Minäkin ensimmäistä kertaa haastessa mukana: http://maukastaminimibudjetilla.blogspot.fi/2013/08/minirattanat.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että lähdit mukaan haasteeseen. Hiano homma ja herkullinen rättänä!

      Poista
  18. Osallistun tällä http://minnankeittokirja.blogspot.fi/2013/08/tarte-flambee-kanttarelleilla.html, jos täyttää tuon piirakka kriteerin :).

    VastaaPoista

Aina on kiva jos kommentoit